Yapmanız ger

30 Ağustos 2016 Salı

KİTAP İNCELEMESİ:KÖNİG-LİEBİCH VETERİNER ANATOMİ (Evcil Memeli Hayvanlar)



Bugün elimde olan ve 1 senedir kullandığım anatomi atlasından bahsedicem.Nereden temin edebilirsiniz? Almak şart mı ? bu tarz sorulara biraz cevap olsun istiyorum.

Öncelikle dediğim gibi atlası 1 sene tüm anatomi dersleri için kullandım.Bana kalırsa parasını hak eden bir atlas.Çünkü içindeki görsellerden tutun verdiği bilgilere kadar çok açık.
Veteriner hekimliği okuyan herkesin elinde bence bulunması gereken bir kitap.Görseller çizim değil fotoğraf.Sadece 1.sınıfta değil tüm sınıflarda işinize yarayacak bilgiler mevcutt.2 veya 3. sınıfta alacağınız topografik anatomide kitapta yer alıyor.











Peki bu kitabı neden almalısınız? 
Eğer lab. derslerinde çok anlamıyorsanız,kitabınız size yeterli gelmiyorsa,evde çalışırken zorlanıyorsanız bence bu kitap hepsi içi çözüm olabilir size.Malum anatomi derslerinden birden fazla hayvan göreceksiniz.Belki de bazı hayvanlar labaratuvarınızda mevcut olmayacak.Bunları da bu atlastan öğrenebilirsiniz.
Gel gelelim fiyatı ne kadar ? 
Atlaslar ders kitapları kadar uygun değil malesef .Bu atlasında pdf i yok internette.Fiyatı :250 TL şuan ve MEDİPRES in internet sitesinden alabilirsiniz (ayrıca dikkatimi çeken bir şey var .Bu kitabın aslı almanca.İngilizceye de çevrilmiş daha sonra.Fakat  nette fiyatı 159 Euro .Türk parasına çevirince daha phalı oluyo :D :D ).

DÜNYACA ÜNLÜ VETERİNER HEKİMLER -1



                  Amerika'nın California eyaletinde görev yapan bir meslektaşımız (olacak inşallah :D ).Yaptığı işi seven ve instagramı sallayan bir veteriner hekim kendileri.Paylaştığı fotoğraflarla hayvanlara olan sevgisini görebilirsiniz.Son zamanların Dr. Mike'tan sonra en çok takip edilen sosyal medya fenomeni olmayı başarmış gibi.Aslında kendisini ben keşfettiğimde benim kadar takipçisi vardı ve beni takip ediyodu.Ne yazık ki beni takipten çıkardı fenomen olunca.Sağlık olsun diyelim.Ha birde unutmadan gerçekten yakışıklı bir doktor kendileri.Hastaları boşu boşuna ona hayran değil.Birçok sitede onun için ''seksi''-''hasta sahibi olsam sürekli onun kliğine giderim'' gibi yazılar okuyabilirsiniz.Hala onu takip etmiyor veya tanımıyorsanız altta sosyal medya hesapları mevcut.Bu hesaplardan onu takip edebilir ,videolarını izleyebilirsiniz.










İNSTAGRAM: https://www.instagram.com/dr.evanantin/
FACEBOOK: https://tr-tr.facebook.com/evan.antin/
TWİTTER: https://twitter.com/evanantin
YOUTUBE: https://www.youtube.com/user/EvanAntinWildVet

29 Ağustos 2016 Pazartesi

ARKADAŞLAR BİR BAKAR MISINIZ ?



 Arkadaşlar size birkaç bir şey söylemek istiyorum.Öncelikle blogu açalı 3 gün oldu (arkadaşlar diyorum ama hani giren çok az insan var  :D :D ). eğer buraya gerçekten fakülteyi yeni kazanan veya bu fakültede okuyan öğrenciler ,rastgele bile olsa uğrarsa bu gönderinin altına yorum bırakmasını rica ediyorum.Çünkü blogu önemsiyorum ve 1. ve 2. sınıf not paylaşımları yapmak istiyorum dönem başladığında .Yardımcı olmak istiyorum bu konuda sizlere.Evet bende çok eski sayılmam son sınıf değilim belki ama (3-4 bile değilim :D ).Bilgilerim tazeyken size aktarmak istiyorum.Gerçekten bu gönderimi olur ya görür ,okursanız yorum bırakmayı unutmayın. 

1. SINIF MACERAM NASILDI ?





 Şimdi size 1. sınıf nasıl geçti biraz bundan bahsedeyim istiyorum.Çünkü biraz fikir edinmeniz açısından iyi olur diye düşündüm.
Benim ilk yılım fazlasıyla dolu geçti .Gerçekten 1. sınıf gibi ,fakültede yeniymişim gibi gelmedi bana.Okulun ilk gününden başlayarak kademe kademe veteriner fakültesi 1.sınıfı anlatayım o zaman.

Okulun ilk günü: İlk gün kesinlikle bir faciaydı diyebilirim.Çünkü hiçbir şey bilmeden bir fakülteye geldim.Nerede derse giricem , ne yapıcam,hangi ders var  hiçbirini bilmiyordum.Bunlara hazırlıklı olun sizde derim.Ayrıca sürü halinde gemeyin ilk gün.Gerekirse tek durun ya da üst sınıflardan yardım alın.Zaten sizin gibi olan 1. sınıflar bir şey bilmeyeceklerdir.İnsanlara alay konusu olmayın sürü gibi takılarak.Birde ilk gün edindiğiniz arkadaşlarınızla takılmayın o gün. herkesle tanışmaya çalışın.
Okulun ilk haftası:Belki de en zorlandığım haftaydı benim.Çünkü ilk hafta girdiğim hiçbir dersten bir şey anlamamıştım.Düşünüyo insan gerizekalı mıyım diye .Acaba diğerleri anladı mı filan diyosunuz .Bu çok normal ve merak etmeyin kimse bir şey anlamadı.İlk hafta edindiğiniz arkadaşlarınızla sakın 5 seneyi geçireceğiniz hayallerini kurmayın ,ilk bir ayda ne oldukları belli oluyor.Bu nedenle herkesle takılın.
Okulun ilk ayı:Okula alışmış hatta derslere bile alışmış oluyorsunuz derken 1. ay bitiyor ve vizeler yaklaşıyor.Ben çok panik olmadım açıkçası vize geliyor diye.Çünkü okul ezber ağırlıklıydı ve çok rahatlıklar düzenli ders çalışmayla hallettim konuları.Bu ay artık biraz daha kimle arkadaş olacağınıza karar verdiğiniz bir ay bence.Ben en azından öyle olduğunu düşünüyorum (zaten öyle de oldu).
Okulun ilk dönemi: İlk dönem bittiğinde artık bayağı okulda sosyaldim diyebilirim.Sınıftaki herkesi tanımaya çalıştım.Üst sınıflarla tanıştım vs.vs. İlk dönem finallerde arkadaşlarımla gezmekten biraz bocalamış olsam bile vizelerim yüksek olduğu için sorun olmadı.Ama geriye dönsem asla aynı şeyi yapmam. 
Okulun ikinci dönemi:Yaz dönemi olduğundan göz açıp kapayıncaya kadar geçen dönemdi benim için.Vizeler o kadar hızlı gelecek ki  inanamayacaksınız ve havalar da ısınacak ders çalışmak istemeyeceksiniz.Bu nedenle havalar tam ısınmadan vizeleri yhüksek tutun.Çünkü finaller hem ramazana denk geliyor,hem hava ısınıyor hemde siz artık eve-tatile gitmek istiyorsunuz.Bu demek değil ki finalleri sallayın.Finallere de sıkıp dişinizi çalışın daha sonra bütsüz bütsüz herkesten önce huzurlu bir tatil yaparsınız (ben öyle yaptım herkes bütteyken evde olmak gibisi yok :D) .

İşte benim 1. sınıfım bu şekildeydi.Bu arada çok güzel arkadaşlıklarım oldu.Kesinlikle sosyal aktivitelere ve arkadaşlarınıza zaman ayırın.Bunları planlı bir şekilde yaparsanız hiç zorluk çekmezsiniz. :) :)

10 MADDEDE ANATOMİYE NASIL ÇALIŞIRIM ?




   Herkese merhaba.Bugün  1. sınıfların başının belası olan anatomi dersine nasıl çalışılır onu anlatıcam.Şimdi sorabilirsiniz sen bu etkili çalışmayı nereden biliyorsun diye. 2. sınıfa geçtiğimi söylemiştim veteriner fakültesinde ve ilk sene iki dönemde AA ile verdim anatomiyi kendi çalışma yöntemimle.Kendi fakültemde anatomiyi vermek çok kolay değil. Hiçbir fakültede de kolay olduğunu sanmıyorum.Ben şuan size kendim nasıl çalıştım ?Nasıl daha kolay öğrendim ? bunlardan bahsedicem.







  1. İlk yapmanız gereken şey hiçbir anatomi dersini aksatmamanız (özellikle lab. derslerini aslaaaa !!).
  2. Anatomi dersinin olduğu günlerin akşamı kesinlikle tekrar şart (çünkü bir derste belki 100 den  fazla latince terim öğreniceksiniz.Bunları unutmamalısınız!!).
  3. Eğer derseniz ben öyle çalışamam ,ezber yapamıyorum falan filan.. Elinize renkli keçeli kalemler alın ve herşeyi çizerek öğrenin (bu biraz zaman alacağından sınav haftaları tavsiye etmem).
  4. Anatomi vizenize çalışmayı sınav haftasına bırakmayın.Hatta sınav gününden 2 hafta önce sıkı bir şekilde tekrar yapın(tekrar diyorum çünkü her anatomi dersinden sonra çalıştınız zaten).
  5. Teorik derslerden sonra haftaiçinden lab.dersiniz olacaktır ,lab. dersinden önceki akşam kesinlikle öğreneceğiniz şeyleri tekrar edin(böylelikle yabancı olmazsınız ve derste hoca sorarken cevap verip hocanın gözüne girebilirsiniz).
  6. Teorik derslerde gerekirse öğrenmek için kendiniz yırtın.Çünkü teorikte temellerini iyi attığınız konunun pratik öğrenilmesi daha kolay olur.
  7. Hocanın derste önemsediği yerler kesinlikle sınav sorusudur,bunlara dikkat edin.
  8. Özellikle lab. derslerinde hoca bir yapının üzerinde çok fazla duruyorsa kesinlikle onu çok önemsiyor demektir.
  9. Üst sınıflarla arayı iyi tutun.Onlara daha önceki senelerde ne sordular ,nasıl sordular bunları kesinlikle sınavdan önce öğrenin.
  10. Son olarak bu bence en önemli madde : ''HİÇBİR ÜST SINIFIN 'SINAV ZATEN ZOR OLACAK ÇALIŞSAN BİLE GEÇEMEZSİN' DEMESİNE ALDIRIŞ ETMEYİN!!!.'' (Çünkü genelde bunu söyleyenler dersi alttan alanlar olacaktır).
Umarım yararlı olmuştur.:)



28 Ağustos 2016 Pazar

BÖLÜMÜ KAZANAN 1.SINIFLAR NE YAPMALI ? -2


   

   Bir önceki yazımda 1.sınıfı yeni kazananlar yazmışım :D :D Afedersiniz yeni kazananlar olacak orası.

    Önceki yazımda anatomiden bahsettim.Şimdi ise histolojiden bahsedicem. Diğer dersler ile ilgili çok fazla bilgi vermek istemiyorum.Çünkü onların çok belli bir kaynağı yok.İlerleyen zamanlarda onlar hakkında da yazılar yazarım tabi. 

               HİSTOLOJİ: Bu ders birazcık benim için sıkıcı geçen bir dersti.Ders genel olarak ezber ağırlıklı bir ders.Burde size hücreler ve içindeki yapılar ayrıca sistemler öğretiliyor.Bu yapıların görevlerini de öğreniyorsunuz.Ders teorik ve lab. olmak üzere ikiye ayrılıyor.Lab derslerine yine önlükle giriyorsunuz. Ayrıca lab dersleri için sizden resim defteri ya da çizgisiz defter ile mavi-kırmızı kalem istiyorlar.Bu kalem için tavsiyem Faber Castell'in bu fotoğraftaki kalemi.





Birde bunun yanı sıra Histoloji Atlası aldıracaklar size.Fiyatı 20-25 TL civarı olması lazım.Bunu okuldaki hocaları sizin için sipariş verebilirler ya da siz internetten bulabilirsiniz.Kitap ince fotoğrafların bulunduğu bir kitap.Bu da zoruunlu alınanlar listesinde ilk sene.Daha sonraki yıllarda işinize yarar deniliyor.Bakalım göreceğiz.






Atlas bu solda gördüğünüz olan. Bunu alacaksınız.
Ders hakkında değinmem gereken bir konu daha var .Eğer hocalarınız kendi notlarını size veriyorsa ve bunlardan sorular hazırlıyorsa histoloji ders kitabı almayabilirsiniz.Ama bu dersi önemsemek istiyorsanız piyasada güzel histoloji kitapları var.Hatta bende aldım ama gerçekten bir kez dahi açmadım.Kitap kalın ve o kitaba çalışmak çok zaman alıyor diye (ben yaptım siz yapmayın çünkü ders zor ve kitapsızda pek iyi notla geçilmiyor).





Diğer dersler içinse tekrar söylüyorum elimde bildiğim çok fazla kaynak yok.Zaten 2. dönem dersleri olduğundan ilerleyen zamanlarda bu derslere de değinicem.Umarım açıklayıcı olmuştur bunlar :).




BÖLÜMÜ KAZANAN 1. SINIFLAR NE YAPMALI ? -1


          





Bölümü kazanan arkadaşlara bu yazımda ne yapmaları ,okula ne götürmeleri gerektiğini anlatıcam. Nereden başlasam bilemedim.Ama önce okul için hazırlıktan başlayalım.1. sınıfsınız doğal olarak çok ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Bende sizin gibiydim geçen sene .Ne alınacak ,nasıl alınacak,ne lazım,defter götüreyim mi ,önlük alayım mı vs. vs. :D 


           İlk olarak okulunuzun web sayfasını sürekli takip edin derim.Ders kayıtları ne zaman başlar,okul ne zaman açılır öğrenirsiniz.İlk sene sizi bazı zor dersler bekliyor haberiniz olsun.Fakülteye gelince ilk gün anlarsınız ne dediğimi.Kendi fakültemden örnek vereyim ilk gün okula geldiğimde sabahın körü ders başlamıştı azar yedim :D :D . Peki bu zor dersler neler ?
                               

  • ANATOMİ
  • HİSTOLOJİ
  • FİZYOLOJİ 
  • BİYOKİMYA
  • EMBRİYOLOJİ   (bazı fakülteler bazı dersleri ileriki senelerde alabiliyor)

Bunlar en önemlileri.Seçmelilerde var ayrıca birkaç tane temel ama kolay olan derste var.Ben sadece bu yukarıdaki derslerden bahsedicem.

        ANATOMİ : Bu ders ilk senenin bence en zor dersi. Çeşit çeşit hayvanların kemiklerini,kaslarını,sinirlerini,organlarını ve damarlarını öğreneceğiniz bir ders. Dersin bir yazılı bir de sözlü sınavı var.Fakat bu her fakültede böyle değil.Anatomi de teorik öğrendiğiniz her şeyi labaratuvar derslerinde pratik yapacaksınız.Bu dersi ayrıtılı bir şekilde daha sonra anlatacağım.Gel gelelim bu derste bize ne lazım? 




  • Anatomi kitapları(zorunlu) : Muhtemelen alttaki iki kitaptan birini aldırırlar.Aşağıdaki ilk kitap Bursa'nın kitabı,ikincisi Ankara'nın (en azından aldırırken bunu söyler herkes).Biz ikincisini kullandık.Set halinde satılıyor.İçinde 5 kitap bir sözlük var.Bunu bu şekilde alabilirsiniz.Bende iki kitapta vardı. Ben ikinci kitabı daha anlaşılır ,ilk kitabı ise daha güzel görsel içeriği olduğu için sevdim.







  •     Anatomi Atlası (zorunlu değil) :Dersi daha iyi anlamanız ve görselinizin kuvvetlenmesi için en güzel kitaplar atlaslar.Fakat atlaslar ders kitapların biraz değil epey pahalı :D . Bu nedenle kimse zorunlu tutmaz bunları bence. Önerebileceğim 2 atlas var.İlki König-Liebich evcil memeli anatomisi,ikincisi popesko. Bende ilki vardı .(hatta bunla alakalı  bir yazıda yazabilirim ilerleyen zamanlarda)Ben labaratuvardan çok bu kitabın görselinden öğrendim.Bence her veteriner hekim adayında olması gereken bir kitap.İçinde bilgilendirici çok şey var.İkincisi ise bende yok ama bu sanırım komple çizim bir atlas.Burdaki resimler detaylı ve sadece yapıları gösteriyor.Fakat dediğim gibi .çok bilgim yok.

      

  • Son  olarak önlük : Önlük çok önemli .Peki neden? Çünkü labaratuvar derslerinin hiçbirine hocalar sizi almazlar.Beyaz medikal önlük kesinlikle gitmeden alın bunu.Kesinlikle!!okul dönemi çok pahalı olabiliyor  malesef. :((

NEDEN BU BÖLÜM ? NEDEN BLOG ?




  Herkese merhaba . Uzun zamandır açmak istediğim blogu nihayet açtım. İlk yazımda size neden  bu bölümü tercih ettiğimi ve bu blogta neler hakkında yazacağımdan bahsedicem. 

  Neden bu bölüm ?


Ben bu bölümü sadece hayvanları sevdiğim için seçmedim.İlerisini de düşündüğüm için seçtim.Hazırlık senemde ben mimarlık düşünen biriydim ama bu bölüm bana daha mantıklı geldi tercih döneminde.Ben sadece tek tercih yaptım zaten geleceğini bildiğim için.


     Evde bir kedim var.Hayvanlar konusunda da çok korkak değilim.Ayrıca hekim olucam(herkes size baytar dese bile siz asla kabul etmeyin) gibi sebeplerle yazdım.

    Peki bu bölümü seçmek için gereken kriterler neler ?

      *Öncelikle yeteri kadar üniversite sınavı puanı.(bu aşamayı halledikten sonra)
      
      *''bu mesleği yapabilir miyim ?'' diye kendinize bir sormak ve araştırma yapmak.

      * Hiçbir hayvandan korkmamak 

      * Hayvan sevgisi (hani kesinlikle çok sevmekten bahsediyorum)

      * Soğukkanlı olmak

      * Mesleği parası için veya kolay iş sahibi oluyor diye seçmemek (böyle seçenlerin hepsi ama hepsi başarısız inanın bana)

      * Çok çalışmaya alışmak ve sabırlı olmak

Eveeeeet bu kriterler sizde varsa bu meslek sizin için mükemmel bir seçim. Ama fakat lakin bunlardan birkaçı yoksa yanaşmayın derim.Ben bunları göze alarak geldim çünkü. Birde bu meslekte akademisyen olmak istiyorsanız bu saydıklarımın hepsini yerine getirmelisiniz.


      Neden blog ?

Bu blogu bölüm hakkında internette çok az bilgi olmasından dolayı açtım.Biliyorum tercih dönemi geçti ama bunun gelecek senesi de var.Ayrıca bölümü okuyacaklara da yardımcı olmak istedim.Bu sayede kendi bilgilerimi de tazelerim diye düşündüm.Dersler hakkında bilgi vermekten tutun kendi dönemimde neler yapıyorum nasıl çalışıyorum , boş zamanlarımda ne yapıyorum kendimi nasıl geliştiriyorum, ne dinliyorum ne izliyorum hepsini yazmak istedim.